Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец ще е готова нова Национална стратегия за развитието на туризма у нас

Снимка: БГНЕС

До месец ще е готова нова Национална стратегия за развитието на туризма у нас. Това съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев при откриването на реставрираната тракийска гробница в могилата "Шушманец" край Казанлък.

Заместник-министърът Бранимир Ботев определи като парадокс досегашната липса на стратегия за развитие на туризма. За България той е водеща индустрия, която генерира 12,5% от брутния вътрешен продукт:

Предходният документ - Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България обхваща периода 2009-2013-а година. Може би някой си мисли, че след 2013-а година в България туризъм няма да има.

Амбицията на Министерството е подготвяната стратегия да планира отрасъла до 2050-а година, а държавните средства, отделени за реклама, да бъдат увеличени не с проценти, а пъти. Започва и изготвянето на нов проект, свързан с обособяването на туристическите райони в страната. Вече подготвеният проект е спрян. В него Розовата долина не е била обособена като отделен район:

Което е кощунство към историята на България, към цивилизацията, която ние сме наследили.

Реставрираната и социализирана от днес тракийска гробница "Шушманец" е уникално антично съоръжение без аналог в света, припомни носителят на тазгодишната награда "Александър Фол" Дияна Димитрова:

Тук са съчетани две много изчистени форми в античността. Едната е позната като тракийския купол, преддверието е с полуцилиндричен фалшив свод, така наречения "македонски".

Преди да бъде засипано като гробница, съоръжението вероятно е било използвано няколко десетилетия като храм.

По публикацията работи: Зорница Семерджиева - Радио Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна