Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две германски партии са готови за преговори с Меркел за широка коалиция

Снимка: Архив

Конференцията на германските социалдемократи в Берлин снощи разреши да започнат предварителни разговори с блока на канцлера Ангела Меркел за сформиране на коалиционно правителство, съобщи ДПА.

Участващите 200 делегати решиха да бъде поставен на гласуване от около 470-те хиляди членове на партията въпросът за сключване на коалиционно споразумение, ако бъде постигната договореност с ХДС/ХСС. Против диалога с консерваторите гласуваха петима участници в конференцщята на социалдемократите, трима се въздържаха. Предварителните преговори между СДП и ХДС/ХСС може да започнат още следващата седмица, предаде ИТАР-ТАСС.

Пред конференцията кандидатът на социалдемократите за канцлер на неотдавнашните парламентарни избори Пеер Щайнбрюк обяви, че се отказва от всякакви постове в Германската социалдемократическа партия, както в нейното ръководство, така и групата в Бундестага. 66-годишният Щайнбрюк вече изключи възможността да приеме министерски пост в ръководеното от Ангела Меркел коалиционно правителство.

По рано в Берлин ръководни представители на зелените участваха в аналогичен форум и избраха делегация, която да преговаря за евентуално участие в коалиционно прадвителство.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна