Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекторите на ООН започнаха поредната си мисия в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Инспекторите на ООН в Сирия, които разследват използването на забранени оръжия, напусната тази сутрин хотела в Дамаск, за да проведат поредната си мисия, предаде Франс прес. Експертите пристигнаха в сряда на второто си посещение в Сирия за последните два месеца. По време на сегашния престой се очаква да изследват 14 инцидента, при които се смята, че е било използвано химическо оръжие.

Сирия се съгласи да предаде химическия си арсенал съгласно споразумението, постигнато след атаката с отровен газ на 21 август в покрайнините на Дамаск, при която загинаха стотици граждани.

В същото време стана известно, че има деца сред 12-те загинали при въздушен удар срещу техническо училище в контролирания от бунтовниците град Рака в северната част на Сирия. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Базираната във Великобритания организация добави, че става въпрос за ученици под 18 години, има също и ранени. Рака е разположен в долината на Ефрат, на около 160 км източно от главния град Алепо и е единствената провинциална столица изцяло в ръцете на бунтовниците.

Въздушният удар е последвал атака на бунтовниците срещу армейски позиции в Насерия ал-Каламун, северно от Дамаск, при която са били убити най-малко 19 правителствени войници и 60 са били ранени, се казва още в съобщението.


По публикацията работи: агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна