Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В страната се излъчва само цифров телевизионен сигнал

Снимка: cifrovizacia.bg

В страната вече се излъчва само цифров телевизионен сигнал. По данни на Комисията за регулиране на съобщенията, покритието е за 95% от населението. Сигналът на аналоговата ефирна телевизия в София ще бъде спрян от 11.30 ч. на церемония в сградата на телевизионната кула.

По последни данни безплатни декодери за цифрова телевизия са взели около 75 000 от имащите право на това 210 000 души, които са получавали помощи за миналия отоплителен сезон. Ваучери за безплатни устройства са получили около половината от тези хора. Според публикации в печата от мярката се възползват немалко хора, някои от които продават получените безплатно декодери, тъй като имат сателитна телевизия. Около 80 000 пък са закупените устройства.

Министър Данаил Папазов каза пред БНТ, че към момента няма точна информация колко българи не могат да гледат телевизия заради цифровизацията. Предстои да се направи анализ и ще се търсят технически решения за тях, добави той.

Покритието на цифровия сигнал обхваща 95% от населението, но остават населени места без покритие. Все още не е ясно колко са те. Според председателя на КРС Веселин Божков това ще засегне между 350 000 и 1 000 000 души. От Министерството на транспорта смятат, че няма да се стигне до толкова висок брой хора, тъй като хората, които разчитат на антена, са сравнително малко. По данни на Националната статистика около 20% са хората, които гледат безплатна ефирна телевизия, а останалите разчитат на кабелен или сателитен оператор.

В над 700 населени места се очакват проблеми, коментира Александър Кирилов, директор в НУРТС-Диджитъл.

За непокрити считаме всички, които имат частично покритие под 30%. Населението в тези населени места, общото е 126 000 човека.

Във високопланинските и труднодостъпните райони също е възможно да има някои затруднения с качеството на сигнала, каза Калина Димитрова от Министерството на транспорта.  

Безплатно телевизионно съдържание предоставя и спътниковата платформа. Или т.е. по спътников път, чрез спътникова антена могат лицата да получат достъп до безплатни български телевизионни програми. Иначе по отношение на ефирната цифрова платформа е възможно да има някои затруднения във високопланинските и труднодостъпните райони по отношение на качеството на сигнала.

След спирането на аналоговия сигнал експерти от Министерството на транспорта ще изготвят анализ на териториите, които ще останат без покритие и ще бъдат разработени мерки за решаването на проблема, които ще бъдат предложени в МС.

Ваучерите за безплатни декодери се раздават до 30-и октомври, а валидността им е до края на ноември. На тел. 0700 123 44 и на сайта cifrovizacia.bg всеки може да се осведоми за покритието в даден район. Ако позиционирате антената си вертикално, е вероятно да подобрите качеството на получавания цифров сигнал.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна