Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Покритието на цифровия сигнал е 96,2%

100 000 души засега не могат да гледат цифрова ефирна телевизия
Снимка: БГНЕС

Аналоговият сигнал в столицата бе прекъснат окончателно на тържествена церемония в Телевизионната кула в София. От днес на територията на България се излъчва само цифров ефирен сигнал.

Постигнато е покритие на 96,2% от населението, по-голямо от изискваните 95 процента, каза Свилен Попов, изпълнителен директор на Националното управление "Радиотелевизионни станции".

Въпреки това около 100 хиляди души в цялата страна няма да могат да гледат цифрова ефирна телевизия към момента, съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологи и съобщенията Георги Тодоров. Той посочи още, че и до момента аналоговата телевизия е била гледана от 20% от населението на България:
Повече от 80% от населението на държавата гледа телевизия по платен начин.
При проблеми с получаването на цифров сигнал може да потърсите помощ на горещия телефон 0700-12-344. Ако обаче сте във високопланински и труднодостъпни райони, вероятно ще трябва да изчакате проучването, което транспортното ведомство започва от днес, за да предприеме мерки за покриването със сигнал. Търси се съдействието и на общини и кметства.
За да знаем конкретно кои са населените места, които нямат цифрово покритие, изследваме населението като абсолютно число, след това да го претеглим чрез  зрителска нагласа, които имат желание да гледат безплатна цифрова телевизия. Всеки един от вариантите ще бъде остойностяван. Да знаем за какво става въпрос и колко би струвало, тогава ще се взема решение.
Вече има 30 лицензирани програми за цифрова телевизия, но в момента на цифровата платформа са качени 11, кога ще могат да се гледат безплатно останалите 19 програми поясни изпълнителният директор на националното управление Радио-телевизионни станции Свилен Попов:
Ние в момента водим преговори с още телевизии, въпросът е, че съдържанието не е важно за един процес да има успех той. Такова изграждане и развитие на една мрежа с такова голямо покритие за толкова малък срок не е правено в България, това е уникално. Всички зрители ще приемат по-качествено съдържание, повече на брой програми.
210 000 социално слаби ще получат ваучари за декодери, до момента са получени повече от 90 000 декодера. Раздаването на ваучери продължава до 30-и октомври, те ще бъдат валидни до края на ноември.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна