Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът обсъжда стратегията за развитие на ВиК сектора до края на месеца

Снимка: БГНЕС

Стратегията за развитие на ВиК сектора ще бъде обсъдена от правителството до края на месеца. В бюджета за следващата година се предвиждат 35 милиона лева за борба с безводието, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. 

ВиК отрасълът не е бил приоритет при предишното управление и реално реформата във водния сектор не е била стартирана в последните 4 години. Асоциациите по ВиК са учредени съвсем формално, без да осъществяват предвидените от тях дейности. Основна причина за това е липсата на подзаконови и нормативни актове, които не са били изработени. Защо, нямам отговор. Силно подценени са проблемите, свързани с водоснабдяването. Това оказа катастрофален ефект върху икономиката и бранша. Не са били прилагани енергоефективни мерки и инженерни решения за намаляване на разходите при доставката на питейна вода и подобряване на качеството.

Министър Терзиева каза, че приходите от дивиденти на ВиК дружествата за държавата са паднали от 6,5 милиона лева през 2009 година до 4 милиона и 700 хиляди лева през 2012-та:

Поради липса на инвестиции не са доизградени и пуснати в експлоатация язовири за питейно водоснабдяване.

В плановете на Министерството влиза завършването на язовирите за питейни води "Пловдивци", "Луда Яна" и "Нейковци", ще се рехабилитира и язовир "Студена". В програмата за борба с безводието се залагат 28 проекта за изграждане на водопроводи и съоръжения на обща стойност 35 милиона лева.

По публикацията работи: Таня Милушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна