Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски депутат настоява за реформи на Шенгенското споразумение заради ромите

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Каня всички желаещи да подпишат петицията за незабавно преразглеждане на правилата за шенгенската зона, заявява френският депутат Жерар Дерманен от дясната опозиция, цитиран от Франс прес.

Според него френските и европейските власти трябва непременно да поставят под въпрос смъртоносното функциониране на Шенген и да ограничат свободата на движение за новите страни България и Румъния, докато те не разрешат проблема с интеграцията на ромите на своя територия.

Ситуацията с ромите показва, че добрите чувства на социалистите през президентската кампания не стигат за добра политика, казва депутатът от Лил.

Междувременно няколко френски правозащитни асоциации призоваха президента Франсоа Оланд да изкаже позиция относно политиката към ромите, след като острите изявления на вътрешния министър Манюел Валс предизвикаха полемика. Асоциациите подчертават, че е недопустимо едно цяло население да бъде набедено като неприспособимо само заради етническата си принадлежност. Засега Франсоа Оланд се въздържа от коментар по ромската тема.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна