Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваните гръцки депутати от "Златна зора" дават показания пред съдия-следовател

Снимка: Архив

Арестуваните гръцки депутати от "Златна зора" дават показания пред съдия-следовател. По спешната процедура парламентът в Атина ще гласува строг антирасистки закон. Предвижда се затвор за всички, които проповядват фашизъм и омраза към чужденците.

Защитата на депутатите дава политическа насока на ареста. От дадените до този момент показания пред съдята арестуваните подкрепят тезата, че са невинни по всички обвинения.

Разкритията досега увеличиха броя на обвиненията по различни престъпления. Сред задържаните е и финансистът на организацията, чиято задача е била да пере незаконните средства чрез учредяване на фирми.

Днес прокуратурата обвини един от депутатите, че е ръководител на подготовката на военните щурмови отряди. Малолетни деца на възраст между 14 и 17 години са обучавани на стрелба и бойни изкуства без разрешение на родителите им. Така са сформирани групи, наречени „Кентавър”, използвани за насилие срещу децата на имигрантите.

Все още не е приключила вътрешната проверка сред ръководството на полицията, където се предполага, че висши полицаи са участвали в обучението на неофашистите и са прикривали незаконната им дейност.

Специалните части за борба с тероризма извършват обиски в цялата страна, за да открият скритото оръжие на неонацистите.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна