Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Оланд смъмри министри заради полемиката за ромите

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Франция се придържа към своите ценности и принципи в политиката си спрямо ромите. Това увери френският президент Франсоа Оланд на заседание на правителството, в което в последните дни избухнаха конфликти по повод отношението към ромските емигранти.

Оланд е подчертал, че Франция има свои ценности и принципи и политиката й спрямо ромите е изцяло съобразена с тях. Той приканил министрите към колегиалност, единство и солидарност.

Полемиката в правителството се породи след изказванията на вътрешния министър Манюел Валс, че повечето роми са призовани да се завърнат в страните си, защото са неприспособими към френските условия. Думите му го вкараха в конфликт с част от правителството, което го обвини в погазване на правата на ромите. Според някои източници, цитирани от Франс прес, министър Валс е признал известна непремереност в изказванията си.

Досега президентът Оланд мълчеше по ромската тема заради, което беше обвинен в липса на авторитет. Според ЕР ТЕ ЕЛ, той може да изрази позиция и утре в реч пред Конституционния съд.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна