Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изсичат се вековни дървета в парк "Сините камъни", алармираха природозащитници

Снимка: bg.wikipedia.org

Природозащитници алармират, че в Природен парк "Сините камъни" се изсичат вековни дървета, което води до изчезване на защитени видове птици. Дървесината се изнася за Турция и Гърция. Еколозите настояват да се приемат устройствените планове на природните паркове, за да могат да се управляват правилно.

В момента много от природните паркове у нас нямат планове за управление, което улеснява нелегалното и неправилно изсичане на дървета, казва Гергина Даскалова от Българското дружество за защита на птиците.

В конкретния случай природозащитниците са против сечите, които се правят от държавното лесничейство в Сливен с цел осигуряване на дърва за огрев. Тази дейност обаче не е в полза на местните хора, а нарязаните дървета се изнасят за Турция и Гърция.
Повече от 50 години в този парк не е влизано да се ползва така, както в момента са се приготвили чрез лесоустройствения проект горските да ползват. Ние присъствахме на мига, в който дърветата падат пред очите ни. 
От Асоциацията на парковете настояват годишните планове на държавните предприятия да са публични и да се обсъждат с хората. Да се приемат планове за управление на всички природни паркове в България, да се назначат стражари в дирекциите им. Ето и мнението на Тома Белев: 
Все още ние нямаме нито една заповед за защитена зона по директивата за хабитата, а мизийските букови гори са точно такъв хабитат, който ние сме длъжни да опазваме.

По публикацията работи: Надежда Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени