Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: В държавата има комбинация от кризи

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че парламентът не функционира спрямо очакванията на хората и изрази безпокойство от ниското обществено доверие към народните представители.

В държавата има комбинация от кризи - политическа, парламентарна, икономическа, демографска и криза на доходите, каза президентът Росен Плевнелиев.

България ще се оправи само по един начин и то много елементарен - когато има дългосрочни приоритети, когато се постигне консенсус по тях и когато поне по тези дългосрочни приоритети се работи последователно и се постигат резултати. За съжаление ние сме свидетели на битки днес за утре, на партизански подход и на липса на последователни усилия. 

Информацията на Ройтерс, че правителството ще тегли кредит от 340 милиона евро от немски банки, президентът коментира така:
Надявам се този ход на правителството да е разчетен в актуализацията на бюджета, която те предприеха през август месец. Ветото на президента тогава бе възприето като обявявяне на война. Ето днес много хора си задават тези въпроси - защо трябва да са немски банките, защо не са австрийски, защо не са френски, няма ли да се организира търг. Този търг няма ли да бъде направен така, че най- добрата оферта, с най-ниската лихва да победи?

Според Плевнелиев, бежанската вълна към края на годината ще превиши двойно разчетите по план за пет хиляди бежанци.

Президентът не коментира уволнението на директора на Агенцията за бежанците Никола Казаков, но изрази мнение: 
За съжаление това не е единственият случай, който наблюдаваме днес в България. Категорично виждаме вълна от уволнения и за мен е поредната чистка в администрацията.

По публикацията работи: Дора Атанасова - кор. на БНР в Хасково

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна