Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близките на задържан при акция "Опасните" заплашват да се самозапалят

Снимка: БГНЕС

Семейството на криминално проявен мъж заплаши да се самозапали пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) тази сутрин. Върбан Борисов-Боксьора, който беше задържан по време на акция "Опасните" е с онкологично заболяване, но според близките му не получава адекватно лечение.

В подкрепа на задържания Върбан и семейството му се събраха около 30-ина души и блокираха движението в района на ВСС. Майката и съпругата му носеха със себе си и туба, чието съдържание така и не стана ясно какво е, а на мястото имаше екипи на пожарната и полицията, както и психолози. Майката обясни, че Върбан страда от рак на щитовидната жлеза и досега е претърпял три операции. Последната е била вчера, а днес вече искали да го връщат в ареста:

И вчера докторът ми каза така: Вашето дете е с тежко заболяване, критично му е положението, забавено му е лечението и затова се стигна дотука. Питах го директно ще живее ли моят син, той не ми даде отговор. Аз за какво да живея тогава, няма да живея, ще се самозапаля.

Близките обвиняват прокурора по делото Александър Байданов, тъй като не разрешавал Върбан да бъде преместен в болница:

Това е отказ от прокурор Байданов да се лекува. Имаме заключение от Централния затвор. Докторите казват, че нямат капацитет да го лекуват в тази болница, но прокурор Байданов не иска да го пусне по по-лека мярка.

Семейството беше поканено в сградата от представители на Висшия съдебен съвет, след което стана ясно, че ще има проверка по случая. Майката обаче беше категорична, че ако мярката за неотклонение не бъде променена, ще се самозапали пред входа на ВСС. 

По публикацията работи: Добрина Карамболова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна