Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Манчев е обвинен за помагачество, наложиха му рекордна гаранция от 1 млн. лева

Снимка: БГНЕС

Управителят на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев напусна Следствието като обвиняем и с определена рекордна парична гаранция в размер на 1 милион лева. На Манчев му беше повдигнато обвинение във връзка с разследването за плащания по консултантския договор за проекта АЕЦ "Белене". Адвокатите му казаха, че ще обжалват размера на гаранцията.

Адвокат на Манчев е Менко Менков, който защитава и бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

Богомил Манчев е обвинен в помагачество заедно със Събин Събинов от "Уорли Парсънс" - основната консултантска фирма по проекта. Според обвинението двамата са подпомогнали последния директор на НЕК да присвои 8 милиона лева. 

Манчев остана в следствието около 30 минути. Преди него там беше Събин Събинов.

Пише, че на неустановена дата и на неустановено място г-н Манчев заедно с директора на "Уорли Парсънс" са помогнали и подбудили директора на НЕК да присвои някакви пари - 8 милиона. Деянието, така както е формулирано, е изключително несъставомерно и ако отидете в деловодството на Софийската градска прокуратура, ще видите, че до този момент четирима прокурори са отказали да подпишат повдигане на обвинение на г-н Манчев и вече се е намерил пети прокурор, който е подписал обвинението. Прокурорът, който е подписал обвинението, се казва Емил Петров. От следователи в коридора разбрах, че той е брат на началника на Следствието, подчерта МенковНачалникът на Следствието е Петьо Петров.

Богомил Манчев има седмица, за да събере парите за гаранцията си от 1 млн. лева. Манчев твърди, че няма как да му бъде търсена отговорност за получени пари по договора за проекта за АЕЦ "Белене", тъй като въпреки постановлението на Министерския съвет от март 2012-а година и последвалото решение за спиране на строежа от 2013-а година нито един министър на енергетиката не е предприел юридически стъпки за прекратяване на договора. Според него няма как с тези политически решения да се променя характерът на един юридически договор.

Тримата министри, които той посочи като несвършили тази работа, са Делян Добрев, Асен Василев и последният Драгомир Стойнев, като според обясненията на Манчев последната фактура, която той е получил като консултант, е от август тази година:

Зад този пъзел ще ги видите всички зли човечета. Едни по-високи, други по-ниски, с користни цели, без користни цели, с политически цели, но има всякакви такива. Пъзелът е много интересен. Те са подредени като една не много голяма групичка, с не много добра, както се вика, подготовка, защото да те атакуват, че имаш договор -законен, и че всеки месец някой ти е приемал работата и той ти обяснява: Сега как аз да го прекарам тоя да не си взима парите. Ще го вкарам в съд. Това е решението. Обаче тая работа рано или късно минава, то не е сън да се размине. Стига се докрай и казваш: Ако обичаш, сега да ми платиш и лихвите, а ако обичаш, сега да ми платиш едностранното прекратяване на договора, заяви Богомил Манчев.

Подробности по темата и коментар на журналиста Силвия Великова чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени