Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания, посветена на Деня на ромската гордост

Снимка: БГНЕС

В девет области в страната започва кампания, посветена на Деня на ромската гордост - 6-и октомври. Организатор е великотърновският център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

"Моята мечта за Бълграия – да учим и живеем заедно" е мотото на кампанията, съобщиха Момчил Баев и Ренета Виткова от великотърновския център "Амалипе".

6-и октомври е датата, на която различни държави в Европа ще отбележат Деня на ромската гордост. България е една от държавите, които участват в международната кампания с цел широката общественост да научи нещо ново за ромите, каза Момчил Баев.

Ние смятаме, че както ние се гордеем с това, че сме роми, така и България трябва да се гордее с нас, че ние сме част от нея, каза Ренета Виткова.

От днес до 6-и октомври в кампанията ще се включат 16 селища в девет области. Там ще има литературно четене на творби от ромски писатели. Ще бъдат представени традиционните песни, танци, ястия, носии и занаяти на ромите. Ще бъде проведен и видеоконкурс – "Гордея се, че съм ром, защото…", а от заснетите клипове ще бъде направен документален филм. На 6-и октомври доброволци ще раздават по улиците листовки за десетте неща, които не знаем за ромите.

По публикацията работи: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна