Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античният град Рациария край Видин може да стане археологически резерват

Снимка: ratiaria.eu

Античният град Рациария е обявен за археологически паметник на културата от национално значение още през 1965-а година. През 1994-а година са определени границите на територията на недвижимата културна ценност, на охранителната й зона и на зоната под наблюдение, както и съответните режими за ползване на територията. През 2001-ва година към нея е добавен и некрополът в местността Бабуя. Преди четвърт век теренът е бил защитен с оградна мрежа, от която сега няма и следа. Запазена е западната крепостна стена на античния град и обектът има перспектива да се превърне в археологически резерват, заяви главен асистент д-р Здравко Димитров, който е и научен ръководител на възстановените разкопки за проучване на Улпия Рациария:

Междуведомствена комисия към Министерството на културата (МК), която да бъде за определяне на нови граници и статут на охрана на обекта и за превръщането му в археологически резерват, което е абсолютно задължително. Единственото, което изчакваме, е тази комисия да бъде съставена от МК.

Като научен ръководител на възстановените разкопки Здравко Николов отчита, че това е първият реален държавен ангажимент от 1989-а година и се надява на дългосрочно финансиране на проучването, за да може обектът да се социализира и да се превърне в туристически център.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени