Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отхвърли предприетите от Холандия правни действия към активисти на "Грийнпийс"

Снимка: БГНЕС

Русия отхвърли предприетите от Холандия правни действия по повод задържането и съдебното преследване на активисти на "Грийнпийс" по обвинение в пиратство и заяви, че протестите на групата срещу петролната платформа в Арктика са чиста провокация.

Холандия твърди, че Русия незаконно е задържала активистите на холандския кораб миналия месец по време на протест срещу добива на петрол в Арктика. Двама холандски граждани са сред 30-те души на борда на "Арктик сънрайс", които бяха задържани от руските власти. Заместник-външният министър Алексей Мешков заяви, че Русия много пъти е искала от Холандия да спре "нелегалната дейност" на кораба. Руските власти отправиха обвинения в пиратство, които могат да донесат на активистите присъди от 15 години затвор.

Холандското правителство твърди, че корабът е бил спрян по незаконен начин и настоява за освобождаването на всичките пътници, сред които 28 активисти и двама журналисти.

От "Грийнпийс" заявиха, че активистите са участвали в мирен протест в международни води, за да подчертаят рисковете за околната среда от добива в арктическите води.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени