Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест у нас в защита на задържаните активисти на "Грийнпийс" в Русия

Снимка: БГНЕС

Еко-активисти от 45-държави провеждат едновременно в днешния ден протест за солидарност със задържаните активисти на "Грийнпийс" в Русия. Протестът в София е пред паметника на съветската армия.

Над 20 привърженици на чистата околна среда в София демонстрираха съпричастност към задържаните активисти на "Грийнпийс" в Русия. "Свобода!" скандира множеството пред паметника на Съветската армия в София.

Днес сме свидетели на тежките климатични промени заради човешка намеса, включително на големите компании на нефт, които са показали апетити към богатството на Арктика и Северния ледовит океан. Битката е за ресурсите на Арктика, смятат еколозите.

Ако бъде допуснат нефтен разлив там, той няма как да бъде почистен заради ниските температури. Затова екозащитниците призовават арктическата зона да бъде защитена, както Антарктида, да остане дом на белите мечки, както е сега.

Арест за цял кораб е в пълно нарушение на международното право, смятат протестиращите. Те поискаха и българското външно министерство да внесе протестна нота пред руските власти в защита на задържаните активисти на Грийнпийс.

По публикацията работи: Таня Милушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна