Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандия подаде международен иск срещу Русия заради инцидента с кораба на "Грийнпийс"

Снимка: БГНЕС

"Грийнпийс" организира Ден на мобилизация в Русия и целия свят с искане за освобождаване на 28 нейни активисти и двама журналисти, арестувани при опит да се качат на руска петролна платформа в Арктика.

В инициативата се включват повече от 45 държави, в София тя ще бъде пред паметника на Съветската армия.

Междувременно Холандия подаде международен иск срещу Русия заради инцидента с кораба на Грийнпийс „Арктик Сънрайз” и настоя задържаните активисти на организацията да бъдат освободени.

Според руското външно министерство, през последната година и половина Москва многократно е апелирала към властите в Холандия да пресекат неправомерните действия на плаващия под неин флаг кораб на Грийинпийс. Затова Москва има повече въпроси към холандската страна, отколкото те към нас, посочи днес руският зам. външен министър Алексей Мешков по повод отправения иск. Той определи случилото се с кораба „Арктик сънраз” като чиста провокация.

Подавайки иск срещу Русия, Холандия се надява международният морски съд да разследва случая и да отхвърли категорично отправените обвиненията в пиратство срещу задържаните 30 активисти на международната екоорганизация в Печорско море, които в края на миналия месец организираха протестна акция срещу плановете на „Газпром” за добив на петрол в Арктика. Наказателното дело беше образувано в северния руски град Мурманск във връзка с опита на няколко души от Грийнпийс да се покатерят върху петролната платформа „Приразломная” и да разгърнат там свой плакат. Сред задържаните активисти от кораба „Арктик Сънрайз” има представители на 19 страни, включително на Русия. Всички те са в предварителния арест в очакване да започне съдебния процес срещу тях.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени