Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска да стане зона без ГМО

Снимка: gromady.cv.ua

В Кипър започна кампания за превръщането на острова в зона, свободна от генно-модифицирани организми. Проявите ще продължат една седмица и кулминацията им е в следващата събота, когато се отбелязва Световният ден на храните. 

Аргументите се съдържат в съвместна декларация на комисаря по околната среда на Кипър Йоанна Панайоту и 18 организации, които представляват природозащитници, екологични движения, земеделски и потребителски организации, производители на биопродукти. Според тях Кипър като остров има голям потенциал да осъществява алтернативни форми на земеделие и да насърчава селските райони, като развива биоземеделие, производство на органични продукти.

Авторите на декларацията предупреждават за опасността от замърсяване на местните култури след използването на генно-модифицирани организми, което ще наруши цялата екосистема на малкия остров. Кампанията алармира и за вредите за здравето на хората, които се нанасят по този начин.

Инициативата за обявяване на Кипър за свободна зона от генно-модифицирани организми се подкрепя от Министерството на земеделието. То предлага със специален знак да се обозначават опаковките на фуражите, за да се знае, че чисти храни са използвани при производството на яйца, мляко и други продукти.

7 общини в Кипър вече са се обявили за зони, свободни от генно-модифицирани организми.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна