Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска гранична охрана може да пази шенгенските граници

Снимка: БГНЕС

Ако дадена страна от Шенгенската зона не пази добре външните й граници, на нейна територия може да бъде разположена европейска гранична охрана, в краен случай може да бъде взето й решение за временно възстановяване на контрола по границите й. Това предвижда законодателният пакет за управление на Шенгенското пространство, който беше одобрен на проведения днес в Люксембург Съвет на министрите на правосъдието. 

Те обсъдиха и идеята за Европейска прокуратура, която да пази финансовите интереси на общността и злоупотребите със средства от евробюджета. Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова съобщи, че предложението на Европейската комисия за създаване на подобна служба е получило първоначална подкрепа от всички страни от Евросъюза:

Всички държави членки единодушно подкрепят създаването на Европейска прокуратура с много важни аргументи, че наистина в днешно време финансовите интереси на общността, а и на европейските граждани по този начин, които допринасят за европейския бюджет, трябва да бъдат по-сериозно защитени на европейско ниво, не само на национално, както беше досега. 

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна