Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: Конституционният съд е пазител на БСП, ДПС и "Атака"

Снимка: gerb.bg

С днешното си решение Конституционният съд от пазител на българската държавност и демокрация се превърна в защитник на новото политическо мнозинство на БСП, ДПС и "Атака".

Този акт на съда е доказателство за поредния политически натиск, който БСП, ДПС и "Атака" оказват. Първият случай беше отказът на Конституционния съд да обяви за незаконни изборите от 12-и май 2013-а г. и за опорочен деня за размисъл, твърдят от партията.

Категорично не приемаме и от политическа, и от юридическа гледна точка днешното решение на Конституционния съд. За нас то е доказателство, че БСП, ДПС и "Атака" вече управляват и Конституционния съд. Ето защо ГЕРБ ще продължи да пречи на това порочно мнозинство да си приема удобни закони в парламента, които дори и да бъдат атакувани, ще бъдат спасявани от Конституционния съд, посочват от ГЕРБ.

В разпространената позиция ГЕРБ припомнят, че ще искат незабавна оставка на правителството, разпускане на парламента и предсрочни парламентарни избори.

И от Реформаторския блок също поискаха в съобщение оставката на правителството. В изпратено до медиите съобщение се казва, че връщането на Пеевски като депутат е абсолютно неприемливо и от правна, и от политическа гледна точка. С това решение се узаконява произволът на мнозинството в Народното събрание, което може да взима и да се отмята от решенията си за политически назначения без никакво съобразяване със смисъла на законите и Конституцията. От Реформаторския блок обвиняват Конституционния съд, че е подвластен на политически и икономически интереси. 

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна