Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Г. Близнашки: КС ще наруши процедурата за ръководител на ДАНС, ако остави Пеевски в НС

Снимка: БГНЕС

Изключено е Делян Пеевски да се върне в Народното събрание (НС), защото беше променена процедурата и при тази процедура, която беше възприета да се избира председателят на ДАНС от НС, самият избор пред НС е равнозначен на встъпване в длъжност, т.е. съвсем различна е ситуацията от онази, в която той се назначава от президента или от друг. И тогава имаме един усложнен състав с поредица от действия. Според мен конститутивният акт за излъчване на ръководители е избор на НС и че от там насетне връщане назад не може да има. Очевидно е, че той не може да остане народен представител и НС не разполага със свобода на избор. То просто трябва да последва логиката на предходното решение за избора на Пеевски за председател на ДАНС. Това каза проф. Георги Близнашки в интервю за предаването "12+3".

Според него, ако Конституционният съд (КС) остави Пеевски в Народното събрание, ще наруши процедурата: Това е моята гледна точка, защото КС не си дава сметка за значението на един политически акт като избор от НС.

В случая сме изправени пред прецедент. Каквото решат сега, ще е важи занапред, докато следващ състав на КС не преразгледа възникналата ситуация, но въпросът, на който трябва да отговори КС и да намери сериозни мотиви, е как да преодолее избора на НС, защото това е политически акт. Никакви последващи действия не могат да анулират този избор, каза още проф. Близнашки.

Очевидно е, че Пеевски, с амбиции и приказно богатство, има огромно желание да запази присъствието си в политиката, така че той очевидно постига целта си, но това ще е един "горещ картоф" за онези, които поддържаха кандидатурата му за ръководител на ДАНС, посочи той.

Съдебният репортер на "Хоризонт" Силвия Великова съобщи, че вече се коментира неофициално, че КС е решил, че Делян Пеевски остава депутат и няма данни да е бил в състояние на несъвместимост.

Цялото интервю с проф. Георги Близнашки можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна