Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на "Напоителни системи" излизат на протест, министърът обеща заплати до седмица

Снимка: БГНЕС

Работниците и служителите на държавното дружество "Напоителни системи" ще протестират пред Министерството на земеделието. Причината за недоволството им е поредното забавяне на работните заплати и неясното бъдеще на дружеството. Протестният митинг е организиран от КТ "Подкрепа" под мотото "Бъдеще за "Напоителни системи".

В началото на годината се обмисляше разделяне на дружеството, при което дейностите по отводняване да се обособят в държавно предприятие, а тези по напояване да останат търговско дружество. Така държавният бюджет трябваше да поеме разходите по работата при бедствия и наводнения, която в момента се финансира от търговската дейност и заради която дружеството прави разходи, непокрити от държавата.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Анелия Иванова, председател на Федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа", каза, че преструктуриране на дружеството би струвало 50 милиона лева и само ще задълбочи проблема.

Ако държавата беше направила всичко необходимо да подсигурява необходимите не повече от 13 милиона лева годишно, това нямаше да се случи. За нас това е немарливо отношение на Министерството на земеделието.

Тя съобщи, че служителите на "Напоителни системи" са получили последната си заплата през август.

Земеделският министър Димитър Греков каза, че до седмица най-важните проблеми на Дружеството ще бъдат решени:

Трябва да бъде решен въпросът с кредиторите, на които "Напоителни системи" дължи над 22 милиона лева. Те не се планирани в бюджета за тази година, но плащането трябва да стане до края на годината. Най-важно е да се платят заплатите и задълженията към електроразпределителните дружества и НАП. Сумата е около 7 милиона лева. Мисля, че до седмица най-важните проблеми ще бъдат решени.

Трима бивши шефове на "Напоителни системи" бяха задържани вчера за 72 часа по обвинения, че са ощетили дружеството, като продали над 2 000 тона метали от напоителни съоръжения за скрап под пазарните цени.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна