Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Пеевски остава депутат

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд оповести официално дълго чаканото решение по казуса "Пеевски".

Петима от членовете на Конституционния съд са били на мнението на съдия докладчика Румен Ненков, че Делян Пеевски не може да бъде депутат, тъй като с избора му за шеф на ДАНС е бил в ситуация на несъвместимост. Шестима са били против, а един е бил на особено мнение, тъй като смята, че по принцип искането на ГЕРБ е недопустимо. Това е съдия Цанка Цанкова.

Справка назад в архива на КС сочи, че при допускането на искането на ГЕРБ са присъствали само десет от 12-те конституционни съдии и тогава тя е гласувала, че искането е допустимо. 

Де факто решението е, че решение няма, защото мнозинството не е получило подкрепата на мнението на съдия докладчика, което означава, че Делян Пеевски е депутат, защото единственият орган, който може да установи несъвместимост е КС, а за това трябва да гласуват седем от конституционните съдии.

На 4-ти октомври в медийното пространство се появи писмо от Пеевски до Конституционния съд, с което той уведомява съдиите, че няма да се яви на насроченото му за 8-и октомври изслушване, защото докладчикът по делото му за несъстоятелност - Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, е предубеден.

Тази сутрин около сградата на Конституционния съд се събраха хора за протестна акция по казуса. Самата сграда е традиционно оградена от полицейски заграждения заради протестните шествия в последните месеци. Хората изчакваха там решението на съда, но се разотидоха много преди то да стане ясно. 

Протестиращите опитаха да сложат своя плакат с въпроса "Кой предложи Пеевски???" на огражденията непосредствено пред КС, но бяха помолени от полицаите и го преместиха. Хората продължиха да твърдят, че няма да се откажат да задават този въпрос. Те припомниха, че днес е 116-ият ден от антиправителствените протести, а въпросът за тях е важен, защото той давал отговори и на въпросите: "Кой направи Пламен Орешарски министър-председател?", "Кой стои зад това правителство и зад тази програма?". Въпросът "Защо е бил предложен Пеевски" за тях е втори по важност, защото отговорът му не би бил задоволителен, без да се знае отговорът на първия.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна