Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейството на починала родилка ще съди болницата в Габрово

Снимка: БГНЕС
Семейството на 30-годишната жена, която почина след раждане в габровската болницата, ще съди лечебното заведение. Случаят, завършил със смъртта и на новороденото, се проверява от Регионалната здравна инспекция и Изпълнителната агенция „Медицински одит“ към здравното министерство.

Близките на починалата Десислава Манолова твърдят, че бездействието на лекарите от габровската болница е причина за трагичния край. 30-годишната жена, която карала втора бременност, постъпила в медицинското заведение заради преносване на плода. След две седмици престой в болницата жената ражда момченце, което часове по-късно умира, а майката е преведена в реанимация в тежко състояние. Диагнозата, потвърдено от изследванията, е сепсис. Жената е транспортирана по спешност в университетската болница в Плевен, където е починала седмица след това.

Дали е допусната лекарска грешка ще се произнесат контролните органи, сезирани от директора на болницата д-р Нели Савчева:

В случая говорим за една млада жена, която е дошла здрава, и след един дълъг престой е починала. Не мога да ви отговоря на въпроса какъв е произходът на инфекцията.

Обясненията на лекарите са, че раждане не е било предизвикано, тъй като не било сигурно дали плодът е преносен. Страданието на плода в утробата на майката е причина за смъртта на новороденото, което е било доносено и не е имало малформации, уточни д-р Савчева.
По публикацията работи: Велина Махлебашиева - кор. на БНР в Габрово

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени