Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либийският премиер е задържан при операция на либийското вътрешно министерство

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Премиерът на Либия Али Зейдан е в "добро здраве, към него ще се отнасят добре като към либийски гражданин". Той е задържан в отдела за борба с престъпленията на вътрешното министерство, а не отвлечен, както се твърдеше по-рано, съобщи служител на отдела.

Али Зейдан беше арестуван след изявлението на държавния секретар на САЩ Джон Кери за залавянето на лидер на "Ал Кайда" и след думите му, че либийското правителство било в течение на операцията.

По данни на телевизия "Ал Джазира", премиерът бил арестуван при съвместна операция на либийското Министерство на вътрешните работа и "Оперативния щаб на либийските революционери" по разпореждане на главната прокуратура.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова за незабавно освобождаване на премиера Али Зейдан. По неговите думи стабилността и върховенството на закона в Либия са от първостепенна важност. Призив за освобождаването на Зейдан отправи и британският външен министър Уилям Хейг. Осъждам отвличането на либийския премиер тази сутрин и призовавам за незабавното му освобождаване. Изключително важно е процесът на политическия преход в Либия да продължи. Правителството и хората на Либия имат пълната ни подкрепа в този труден момент, каза Хейг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна