Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове се оплакват заради забавяне на депото за смет край Ямбол

Снимка: БГНЕС

За законодателни промени ще настояват кметовете на пет общини от Югоизточна България. Градоначалниците искат среща с министъра на околната среда и водите за обсъждане на проблема с изграждането на регионалното депо за отпадъци край Ямбол.

Общините Ямбол, Сливен, Тунджа, Стралджа и Нова Загора са включени в сдружение, което трябва да изгради регионално депо и на него да бъдат депонирани отпадъците от петте общини. От година и половина обаче срещу общинското сдружение е заведено дело от екологична организация и проектът е спрян. Същевременно общините търпят санкции за това, че не извозват отпадъците на регионални депа.

За Община Ямбол през тази година санкцията беше 760 000 лева, а през следващата ще е над 1 800 000 лева, заяви кметът на Ямбол Георги Славов:

Най-големият проблем идва от законодателната възможност, която в момента се дава, с която явно се злоупотребява от Сдружение ДЕН, което жали процедурите по регионалното депо. Тоест гражданите са наказани от година и половина да нямат депо, защото някой жали тази процедура.

Искането на кметовете е за промяна и ускоряване на съдебните спорове, които се отнасят за големи национални обекти, каквито са регионалните депа. Освен това те ще настояват за замръзване на санкциите за общините на нивата от 2013-а година, за да не се увеличава драстично такса смет за населението.

В петте общини живеят общо 253 000 души. До края на месеца ще бъде организирана среща с министъра на околната среда и водите Искра Михайлова за решаване на казуса.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна