Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват спортни игри за трансплантирани в подкрепа на донорството

Снимка: БНР

Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството днес от 11.00 часа в Студентски град в София ще се проведат спортни игри за трансплантирани пациенти.

На спортните занимания ще присъстват заместник-министърът на младежта и спорта Йордан Йовчев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и директорът на Агенцията по трансплантации д-р Мариана Симеонова.

За "Хоризонт" д-р Симеонова посочи, че причината да има 70 на сто откази за миналата година от даряване на органи е недоверието в лекарите и липсата на информация:

Има някакъв лов за донори. Ние работим с организации, с които да призоваваме хората да има по-малко катастрофи, по-малко загинали по пътищата, повече профилактика, за да се избегнат случаи като тежки мозъчни кръвоизливи на млади хора, които водят до мозъчна смърт. В нормалните страни имаме ретрансплантации три-четири пъти, хората продължават да живеят над 20 години. Това е една съвсем нормална операция и начин на лечение в днешно време.

На спортните прояви се очакват над 50 участници от страната, които ще премерят сили в плуване, тенис на маса, лека атлетика, бадминтон, дартс и боулинг.

Българското национално радио е медиен партньор на кампанията в подкрепа на донорството.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна