Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Петров и д-р Милен Врабевски са носители на наградата "Европейски гражданин"

Снимка: БГНЕС

Поетът Валери Петров и председателят на Фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски са тазгодишните носители от България на наградата на Европейския парламент "Европейски гражданин" - 2013 г.

Президентът Росен Плевнелиев заяви:

Европа задължително трябва да чуе гласа на титан на духовността като академик Валери Петров. И Европа трябва да познава радетели на българщината, като д-р Врабевски.

Думи от академик Валери Петров, който не успя да присъства, прочетени от неговата внучка Ана Хаджимишева:

Аз смятам наистина, че се чувствам европейски гражданин. Навярно нещо съм направил в тази посока и като го търся, струва ми се, че го намирам главно в основната област, в която работя - в поезията.

И другият лауреат, доктор Милен Врабевски:

Борбата с демографската криза, интеграцията на тези хора, реализацията на младите хора в България и културно-историческото наследство и ползата от него, всичко пречупено през призмата на евроинтеграционните процеси, на качественото образование биха могли наистина да окрилят всеки, който се е занимавал активно с това.

През 2013 година общо 43 лауреати от 21 държави членки ще получат почетния медал на наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 16 и 17 октомври в Брюксел, където председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще им връчи почетни дипломи.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени