Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация ще съди Манюел Валс заради позицията му за ромите

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Френска антирасистка организация се готви да подаде жалба срещу министъра на вътрешните работи на страната Манюел Валс заради изказванията му за ромите. Асоциацията "Движение за борба срещу расизма и приятелство между народите" обвинява Валс в "подбуди към омраза и расова дискриминация" спрямо ромите. Организацията ще внесе жалба тези дни в Републиканския съд, който се занимава с нарушения, допуснати от членове на правителството.

Правозащитниците се възмущават от изявленията на министър Валс в края на септември, че повечето роми са неприспособими към френския начин на живот, коренно различен от техния, затова са призвани да се завърнат в родината си (Румъния или България). Смятаме тези изказвания за недопустими в контекст, в който ромите вече служат за изкупителна жертва, заяви адвокат от Асоциацията.

Думите на министър Валс предизвикаха бурни реакции и в самото френско правителство, като президентът Франсоа Оланд прекрати полемиката. Тогава той отбеляза, че политиката спрямо ромите е съобразена с ценностите и принципите на Франция.

На 24-ти септември Манюел Валс заяви по радио "Франс ентер", че ромите са групи с изключително различен начин на живот от нашия и това поражда конфронтация.

През третото тримесечие на годината френските власти разтуриха редица незаконни ромски лагери и евакуираха 5 хиляди души. Мярката се подкрепя от мнозинството французи, но е критикувана от правозащитните сдружения, които призовават да се засили политиката на приобщаване на ромите.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж; АФП
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна