Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Мурманск остави в ареста двамата британци от екипа на "Грийнпийс"

Снимка: БГНЕС

Съдът в руския град Мурманск остави в ареста двамата британци от екипа на "Грийнпийс", задържани в Печорско море след акция срещу добива на петрол в Арктика.

Съдът отклони молбата за освобождаване под гаранция на британците, които бяха задържани, заедно с още 28 активисти на "Грийнпийс", в края на септември. Те са обвинени в пиратство и според руския наказателен кодекс, могат да бъдат осъдени на 15 години затвор. Преди няколко дни съдът отказа да освободи под гаранция и четиримата руснаци, които също са били на борда на кораба "Арктик сънрайз".

Единият от британците - Кирън Брайън е видеооператор на свободна практика и е възнамерявал, след като заснеме акцията на "Грийнпийс" срещу петролната платформа на "Газпром" "Приразломная", да продаде на медиите своя репортаж. Той на практика е вторият журналист след руския фоторепортер Денис Синяков, който е зад решетките, независимо че е изпълнявал професионалните си задължения, а не е бил част от протестиращите срещу петролния добив членове на "Грийнпийс".

Междувременно днес руската секция на международната екоорганизация обяви, че започва масова кампания за освобождаването на арестуваните активисти. "Грийнпийс" - Русия се обърна към всички граждани, които не са равнодушни към съдбата на еколозите, да използват нейния сайт в интернет и да отправят искания към ръководителите на прокуратурата и на следствието за незабавно прекратяване на наказателното преследване срещу тях.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени