Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ не вижда риск за фискалната стабилност на България заради планирания външен заем

Снимка: Архив

Международният валутен фонд не вижда риск за фискалната стабилност на България заради планирания външен заем от правителството. Това заявява в специално интервю за БНР ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън:

Не виждаме риск на този етап. Разбираме, че прогнозите за размера на дефицита в бюджета са малко по-високи от преди, но дефицитът все още спазва изискванията на българския закон и правилата на ЕС. Уведомени сме, че източниците, от които ще се поема дългът, ще бъдат разнообразени, което е добре. Разбира се, въпросът за това как бюджетът ще се развива в средносрочен план, за да посрещне нуждите на България, ще бъде разискван подробно при посещението ни следващия месец.

Сега ние прогнозираме, че темповете на възстановяване на икономиката в България ще са по-постепенни, отколкото показваше предишният ни анализ, коментира ръководителят на мисията на МВФ за България:

Прогнозата ни за тази година отразява това, което вече видяхме в нейното начало, а именно - много слаб растеж. Очакваме засилване на растежа през второто полугодие, което ще продължи и през 2014-а година в средносрочен план. Колкото до вътрешните фактори, виждаме съживяваве в някои сектори като търговските продажби на дребно и това е много обещаващо. Няма обаче възсановяване на размера на инвестициите. Ключов фактор тук са както продължаващата несигурност около Европа като цяло, така и вътрешните икономически условия. Можем да кажем, че възстановяването ще бъде подпомогнато от българския износ, включително в еврозоната, където вече се наблюдава растеж.

Мишел Шанън смята, че важни за възстановяването на растежа ще са инвестициите в публичния сектор:

В миналото сме подчертавали и ще продължаваме да подчертаваме колко е важно да продължи възстановяването на инвестициите, финансирани от ЕС. Заетостта в България започва да намалява, откакто се случи глобалната финансова криза в края на 2008-а година. От началото на тази година виждаме, че повечето хора започват да си намират работа и като цяло заетостта нараства. Това е съвсем малко подобрение, но е хубаво като начало и ще продължи през следващата година. В същото време има технически фактори, които оказват влияние на ръста на безработицата. Тя може да намалее, защото много хора напускат страната, за да намерят работа другаде. Този фактор също влияе на цифрите. Със сигурност тази тема е централна и ще бъде обсъдена с българските власти при следващата ни мисия през ноември.

Цялото интервю с Мишел Шанън можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени