Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив ученици ще се обучават безплатно в Модерна академия на изкуствата "Синдикат"

Снимка: БГНЕС
В Пловдив ученици ще се обучават безплатно в Модерна академия на изкуствата „Синдикат”. Извън редовните часове в училище над 100 деца ще бъдат запознати с Визуалните изкуства, литературата и идеите на ХХ век. Другите три модула от лекции са "Модерна музика", "Модерни методи на мислене" и "Теория и история на киното".

Проектът е съфинансиран от Община Пловдив и "Сдружени пловдивски творци". Есента на 2011 беше стартът на първата му учебна година, припомня координаторът Анета Русковска обясни кое мотивира учениците да се включват в него:

Най-напред програмите и преподавателите. Всъщност това е различното, което предлагаме. Доста голямо внимание се обръща на модерни автори, на модерно кино – неща, които не се учат в училище, така че това е едно допълнение към това, което се учи по време на часовете. Другото важно нещо е, че при нас няма оценки, няма грешни отговори. Това е нещо изключително важно въобще за учебния процес и виждам, че когато то е факт учениците са мотивирани да продължават, т.е. те могат свободно да излагат мнение, да дискутират, забавляват се по време на обучение и имат чистата свобода и удоволствие от получаване на знания и не на последно място е това, че намират съмишленици.

През първите две учебни години Модерна академия "Синдикат" са завършили над 300 деца от пловдивските гимназии и училищата от региона.
По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна