Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Иванов: Трябва да има Министерство на българите в чужбина

Снимка: Архив

През седмицата бе освободен председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов, след като сам подаде молба с желание да освободи поста, защото цитирам "има принципни несъгаласия по някои позиции за политиката за българите по света, основно с Министерството на правосъдието". В предаването "Неделя 150" Росен Иванов поясни мотивите си.

Имаме различни позиции относно воденето на политиката. Моята позиция е, че когато това се случва, човекът който е водил определена политика до този момент и е назначен от предходното правителство, трябва да отстъпи и да даде възможност да се реализира тази нова политика, която явно има намерение да бъде проведена./..../ Не е тайна, че българите в чужбина стават повече. Вече създават една своя собствена България и нашата родина трябва да отговори на тези предизвикателства, да бъде със своето адекватно поведение. Българите в чужбина са надпартийна, национална кауза и държавната политика трябва да бъде съобразена с техните нужди. Докато бях начело на Агенцията, водех политика на разширяване на връзките с тях, задълбочаване на контакта, запазване на българското национално съзнание в нашите сънародници и развитието на политиката във всички аспекти, каза Иванов.

Бившият председател на Агенцията за българите в чужбина Росен Иванов се обяви за създаване на Министерство на българите в чужбина.

Сега, след като съм извън тази схема, спокойно мога да кажа, че не може над 3 млн. българи по света, което е една трета от нашия народ, да бъде разпиляна по отделни ведомства като водене на политика. С това не съм съгласен. Държавната политика към такава голяма част от един народ трябва да бъде централизирана и трябва да бъде подчинена на строги правила, каза Иванов.

Стефан Манов, представител на българската общност във Франция, отказа да коментира в предаването "Неделя 150" оставката на Росен Иванов. Според Манов, на ниво агенция сериозна политика за българите извън страната не може да се води.

Моето виждане е, че Държавната агенция беше натоварена с доста несвойствени функции, а същевременно нямаше голям капацитет, финансов ресурс и персонал, който да върши нещо по – мащабно за българите в чужбина. За мен, е по – важно да бъде сформиран един национален представителен орган на българите зад граница, който да може да носи легитимно техния глас, обясни Стефан Манов.

Цялата дискусия чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна