Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: Дунавската стратегия е приоритет за България

Снимка: Архив

Дунавската стратегия е приоритет за България и трябва да залегне в Споразумението за партньорство на всяка една страна с Европейската комисия, в която са постъпили 400 проекта за 49 милиарда евро, 150 от които вече се изпълняват, заяви евродепутатът Мария Габриел на обществения дебат във Видин на тема "Дунавската стратегия - възможност за изграждане на регионите в Европа":

В доклада на Европейската комисия бяха дадени 3 напредъка за България в рамките на 2 години. Единият е вторият мост на Дунав, който толкова отдавна искахме да се случи. Другите два проекта - стартиране на интерконекторна газова връзка между България и Сърбия и още един проект по сключено споразумение между България и Румъния за обмен на данни за предотвратяване на наводненията - един много централен за нас проблем.

Ето ги конкретните проекти, с които ние сме заслужили и позитивната оценка на ЕК. Оттам нататък обаче заедно с бизнеса чрез идентифициране на добри практики, на добри проекти и в следващия програмен период, Дунавската стратегия може да се случи.

Стратегията беше представена като стратегия, по която няма финансиране. Днес ние излъчваме друго послание - това е стратегията на по-ефикасно използване на съществуващите финансирания и в тази връзка всяка страна-членка вече има идея за своите суми за следващия програмен период. За нас целта е да защитим мястото на Дунавската стратегия в новите оперативни програми, каза Мария Габриел.


По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна