Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: Ще подкрепим удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ настояват правителството да предприеме стъпки за удължаване на срока, който забранява продажбата на земи на чужденци. Срокът изтича в края на тази година.

Според Владислав Горанов проблемът е, че изпълнителната власт е отказала да бъде обсъден отново въпросът. Горанов обаче се разграничи от подобно предложение на "Атака":

"Атака", както винаги, предлага крайни, популистки и лесни решения. Ангажиментът ни за този мораториум и неговото отпадане не е вътрешнонационално решение, а е част от споруземинето за присъединяване на Република България към Европейския съюз. В този смисъл, ние трябва да положим усилия да удължим действието на този мораториум, но това не може да стане с цената на нарушения на други наши международни ангажименти. Затова няма как да подкрепим едно решение по същество, което не дава точния инструмент за постигане на целта. Ние ще подкрепим подобна правителствена позиция и ще използваме нашите международни контакти за убеждаване на нашите партньори, че това за България е нужно. Българските граждани, за съжаление, са едни от най-бедните в Европа и са изключително неравнопоставени спрямо други европейски граждани на пазара на недвижими имоти, в частност на пазара на земя.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна