Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове са били „поръчвани“ предизборно в Комисията за конфликт на интереси

Снимка: БГНЕС

Кметове на много общини са били "поръчвани " предизборно в комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, чиито председател Филип Златанов бе отстранен от Народното събрание. Днес временната парламентарна комисия, която проучва фактите около тефтерчето на Златанов, изслуша кметове и общински съветници. По думите им, Филип Златанов или е действал светкавично, или е забавял отговорите за конфликт на интереси повече от година.

Председателят на Временната парлраментарна комисия, депутатът от БСП Кирил Добрев изчете редове от тефтерчето на Филип Златанов, в който са записани имената на кметове и общински съветници, подложени на натиск през 2012 година:

Кмета на Кръстава: „Да има конфликт“, след това старателно отбелязано – „о кей“. Кметът на на Вълчедръм: „Не трябва да има конфликт“ – „о кей“, „кметът на Козлодуй“ - вече е приключен. „Апостол Апостолов не е човек на И.Ф.“, „Вълчедръм да се движи бързо“, „Румен Арнаудов да се оправи“. „Решението за Кръстава – готово за конфликт“. „Самосезиране за Лебанов“ - това е един много интересен случай, „питанка, тире“ – „решението готово, изчаквам, удар“.

Кметът на Велинград Иван Лебанов бе изслушан от комисията и заяви, че близо три години е подлаган на натиск и постоянни проверки, а в тефтера на Филип Златанов попада по неясни причини:

Няма проверяващ орган, който да не е минал през община Велинград. Имало е и достойни хора между тях, които директно са ми казвали: "Вижте, поне сме пратени с цел да намерим някаква нередност", но не откривайки нередност, обаче потвърждаваха: "Трябва нещо да измислим, някаква малка санкция, за да можем да се оправдаем пред началниците".

Председателят на временната парламентарна комисия Кирил Добрев установи и следната зависимост:

Сигналите от Монтана след изчезването на госпожа Фидосова рязко спадат, с десет пъти. Почти не е имало кмет или кандидат кмет от Монтана, който да не е бил обект на разследване от тази комисия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна