Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран представи нови предложения на преговорите в Женева

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Иранската делегация, начело с министъра на външните работи Мохамед Зариф, е предала днес в Женева на "шесторката" международни посредници абсолютно нови предложения за урегулиране на ядрените проблеми.

Тези предложения не трябва да се свързват с това, което се случваше на предишните кръгове от преговорите, подчерта представител на иранската делегация.

Обновеният план предвижда поетапно решаване на проблемите. В течение на шест месеца до една година може да се елиминират всички въпроси, които са обект на остри спорове, и обсъждането да се пренесе изключително в рамките на МААЕ, каза източникът.

По-рано днес в Женева започна поредният кръг на двудневните преговори между Иран и шесторката международни посредници по въпроса за иранската ядрена програма.

Срещата се провежда в Двореца на нациите на ООН в Женева. В нея участва върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, както и заместник-министри на външните работи на страните от шесторката. Иранската делегация се ръководи от министъра на външните работи Мохамед Джавад Зариф. Това е първият кръг на преговорите след избирането на сравнително умерения президент на Иран Хасан Рохани. Предишният кръг преговори за иранското ядрено досие беше през април в Алмати. 

Срещата започна на фона на предпазлив оптимизъм за отбелязване на напредък. Тя идва след обявеното миналия месец в ООН намерение от иранския президент Хасан Рохани за сключване на споразумение в близките три до шест месеца. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън е оптимист:

Надявам се на два дни продуктивни разговори, на възможност да разгледаме и обсъдим предложенията, които сме поставили на масата, както и идеите, които идват от страна на Иран, каза тя в навечерието на разговорите.

Наблюдателят Марк Фицпатрик от Международния институт за стратегически науки обаче изразява съмнение относно това какво наистина могат да направят президентът Рохани и външният министър Мохамад Джавад Зафир:

Мисля, че двамата са сериозни в желанието си за постигане на споразумение, което да премахне санкциите, именно затова те дойдоха на власт и са упълномощени от Върховния ирански лидер. Съмнявам се обаче дали те имат пълномощията да приемат необходимите компросими, казва Марк Фицпатрик.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени