Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама мъже от Северен Кавказ бяха арестувани по подозрение, че са планирали терористичен акт

Снимка: БГНЕС

Двама мъже от Северен Кавказ бяха арестувани по подозрение, че са планирали терористичен акт срещу завод за складиране и унищожаване на химически оръжия в руската Кировска област.

Според официалния представител на Следствения комитет на Руската федерация Владимир Маркин двамата заподозрени са били членове на нелегално уахабитско движение и са планирали своето нападение от близо два месеца насам. Те пристигнали в Кировска област от Москва. Двамата мъже възнамерявали да взривят бомба, чиито компоненти скрили в изоставена къща в градчето Котелнич. По време на обиска са били открити също така екстремистка литература и два задгранични паспорта.

Според експерти, ако терористите бяха успели да извършат нападение срещу склада за химически оръжия, жертвите можеха да бъдат стотици. Преди да започне утилизацията на химическите снаряди, на полигона в Кировска област са се съхранявали близо 20 на сто от всички химически оръжия в Русия. Унищожаването им трябва да завърши след две години. Ако бъдат признати за виновни, двамата кавказци, които са на 19 и 21 години, могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна