Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха предложение на "Атака" НС да обсъжда неутралитет при военен конфликт

Снимка: Ивайло Михайлов

В началото на днешното пленарно заседание от партия "Атака" настояха в дневния ред да бъде включена точката за налагане на мораториум върху придобиване на правото на собственост върху земя от чужденци. След гласувания и прегласувания точката влезе в дневния ред, но след спорове между председателя Михаил Миков и депутата от "Атака" Павел Шопов.

Обявяване на неутралитет, неизпращане на български военни контингенти и формирования. Целият ни ден мина в гласуване на тая точка с променлив успех. Очевидно целта е да не минем по същество към дневния ред, каза Михаил Миков.

Павел Шопов заяви от парламентарната трибуна:

Уважаеми г-н председател, уважаеми колеги, става нещо странно. Залата прие точката да се гледа, да бъде внесена в дневния ред за тази седмица, а се правят всячески опити да не й бъде намерено място.

Последва и второ предложение на партия "Атака" за неутралитет спрямо конфликта в Сирия. Тук обаче депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев коментира:

Но нека всеки да знае, който подкрепя това предложение, то не е индиректно, а е директно срещу чл.5 от Северноатлантическия договор, а именно държавата България не може да обявява неутралитет при условие, че е пълноправен член на НАТО.

Депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов коментира процедурите в залата, които забавят дебатите по вота, и предложи:

Ние не можем да гласуваме до безкрайност тази точка да бъде втора, трета, четвърта, пета, шеста и т.н. до отхвърлянето на всяка предишна възможност. Съгласно проведените няколко гласувания, вие служебно сега можете да поставите тази точка като последна преди парламентарния контрол, тя е приета, тя ще остане в седмичната програма.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна