Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент обсъжда сваляне имунитета на депутати от "Златна зора"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гръцкият парламент обсъжда сваляне на имунитета на депутати от неофашистката партия "Златна зора", обвинени в нападения на имигранти, организиране на престъпна група и пране на пари.

Върховният съд в Атина поиска сваляне на имунитета на четирима народни представители по редица обвинения. В прокуратурата има показния на защитени свидетели, че депутатите са извършили няколко престъпления. Те са организирали атаките срещу имигранти чрез сформираните от партията наказателни отряди. При обиск в домовете им полицията откри оръжие и расистки пропагандни материали. В обвинителния акт са посочени доказателства за участието на депутатите в организиране на убийството на левия активист в Атина.

Лидерът на партията "Златна зора" и още двама депутати, които са в предварителния арест, поискаха днес да присъстват в парламента по време на обсъждане имунитета на техните колеги. Съдът отказа да ги пусне под охрана до парламентарната зала.

До края на деня депутатите ще гласуват дали свалят имунитета по иска на Върховния съд.

Днес продължава и обсъждането в промените в Закона по финансиране на партиите. В него се предвижда спиране на субсидията, ако лидерът или депутат е следствен за престъпни деяния. Гласуването е утре и има подкрепата на всички партии в парламента.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна