Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент свали имунитета на шестима депутати от Златна зора

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гръцкият парламент сне имунитета на шестима депутати от "Златна зора", които ще отговарят пред превосъдието за престъпления, свързани с насилие и проповядване на расизъм. Според обвинителния акт за една година отрядите на неонацистите са извършили 150 нападения срещу имигранти и леви активисти.

Единодушно присъстващите депутати подкрепиха искането на Върховния съд и снеха имунитета на шестима народни представители от "Златна зора". Обвиненията срещу тях са за "принадлежност към престъпна организация". Депутатите-неонацисти ще бъдат съдени за престъпления, свързани с прояви на насилие.

По време на обсъждането в парламентарната зала обвинените депутати представиха преследването срещу тях като "политическа война" от страна на казиционни партии, които се страхуват от високия рейтинг на неонацистите. Последните социологически проучвания след разкритията на разследващите органи за дейността на "Златна зора" показват, че партията продължава да е на трето място по доверие.

В знак на протест парламентарната група на "Златна зора" напусна парламента и не участва в гласуването.

Неонацистите преди година за първи път влязоха в гръцкия парламент с 18 места и силното им влияние се обяснява с гнева на гърците от високата безработица и неовладяната нелагална имиграция.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна