Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС: Да отпадне нотариалната заверка при препродажба на коли

Снимка: БГНЕС

Покупко-продажбата на автомобили ще става без нотариална заверка. Това е една от одобрените от правителството 89 мерки за намаляване на регулаторната тежест за бизнеса и гражданите. Предвижда се разрешенията за противопожарно обезопасяване и използване на противопожарни уреди да са безсрочни, а не както досега да се издават за срок от 5 години. Съгласувателният режим за дарения на лекарствени продукти се заменя с уведомителен.

Отпадането на нотариалната заверка при продажбата на превозни средства, вицепремиерът Даниела Бобева коментира така:

Гражданството подкрепя това предложение, имаше възражения от Асоциацията на общините, които имаха притеснения, че това би намалило приходите в бюджетите на общините, също имаше и от организациите на нотариусите възражения и благодарение на дискусията, която беше проведена, тази мярка сега така сме я записали, че тя от една страна ще намали административно и финансово начина, по който тя ще бъде прилагана, ще създаде условия за попълване на бюджетите на общините.

Министерството на вътрешните работи ще гарантира, че купувачът и продавачът са се издължили преди продажбата на автомобила.

Идеята е да се гарантира, че местните данъци и такси няма да пострадат от тази процедура, тя ще бъде много лека, има два варианта, още не сме се спрели окончателно на един от двата.

Остават още 100 регулаторни режима, които правителството ще променя. Очаква се промените в съответните закони да бъдат внесени в парламента до края на ноември.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна