Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Найденов защити по-ранното пенсиониране при военните

Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Ангел Найденов се опита отново да защити отпадането на сегашните условия за пенсиониране на военните. По-рано социалният министър Хасан Адемов посочи, че ранното пенсиониране е проблем за осигурителната система.

Ангел Найденов обеща на военните в началото на мандата, че възрастта за пенсиониране ще отпадне. Вместо това обаче социалното министерство дава индикации, че това няма да се случи. Като доказателство са и последните идеи на Хасан Адемов изискването за възраст да бъде добавено като условие за пенсиониране на полицаите и служителите на ДАНС.

Министърът на отбраната посочи, че експертите не бива да забравят, че има професионална армия и само комбинацията от заплащане, условия за пенсиониране и гарантирани права като социална политика могат да правят по-привлекателна службата във въоръжените сили. Военният министър изтъкна, че няма друга категория от хора, полагащи труд, която да има толкова орязани права, и поиска разговорите по темата да се състоят без върху мнението на социалния министър да влияе експертната му среда в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Тази седмица депутатите от БСП ще внесат в комисията по отбрана промените, които да позволят военните да се пенсионират по-рано само с натрупан стаж, без да се изисква възраст.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна