Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Омуртаг искат спешни мерки за изход от водната криза

Снимка: Евтим Петков

Спешни мерки за възстановяване на водоподаването и персонална отговорност на виновните за водната криза поискаха десетки протестиращи от Омуртаг. Те се събраха на централния площад, въпреки забраната на кмета Неждет Шабан.

Майки с малки деца, възрастни и болни хора се събраха за трети пореден протест, за да разкажат за нечовешките условия, в които живеят. Те смятат, че от общинската администрация не са информирали хората за причините за бедственото положение и за сроковете, в които е възможно то да отпадне.

Според протестиращи неправилно подменени тръби от ВиК-Търговище са основната причина за възникналите аварии на водопровода от село Кипилово. Досега официалната версия за проблемите с водоснабдяването в Омуртаг беше, че няма достатъчно валежи и че водопроводът е силно амортизиран.

Един от организаторите на протестите - Петър Чечев обяви, че разполага с документи, които доказват друго:

Касае се за водопровода от Кипилово, откъдето идва водата и защо са тези аварии. Има го описано, какви тръби са подменяли, каква е била причината за тяхното подменяне и защото тези аварии са точно при тия тръби, които са били подменяни. По-просто казано, дебита на водата, която праща Кипилово е 70 литра в секунда, те са сложили тръби с по-малък диаметър и се получиха тези аварии, които в момента са 40 на брой. Всичко е описано, имаме документите и ще ги връчим на Министъра на регионалното развитие, ако ни уважи да дойде тук в града. Всичко е описано, но гражданинът, който ми даде тези документи желае да остане анонимен.

Според заместник-управителя на ВиК-Търговище Георги Пашов твърденията на протестиращите от Омуртаг са неверни.

По публикацията работи: Евтим Петков - кор. нa БНР в Търговище
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна