Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха концепция за нов национален стадион

Снимка: Sportal

Проект за нов стадион, на който да играе националният отбор по футбол, бе представен днес от германската компания за спортно строителство IFS. Плановете са съоръжението да бъде с капацитет от 30 000 души и да бъде разположено на мястото на настоящия стадион "Славия".

Проектът е на стойност 40 милиона евро, а германците се ангажират със завършване на строителството му до лятото на 2016-а година. Парите ще бъдат осигурени от германската компания и построяването му не би трябвало да коства нищо на държавата или дори на футболен клуб "Славия". Съоръжението трябва да е мултифункционално и на него да се провеждат не само футболни прояви.

Идеята е реализацията да започне още преди края на годината, като всички административни документи да са готови до шест седмици, включително и разрешителното за строеж, което засега липсва.

Големият проблем е желанието на германците на новия стадион да домакинстват националният отбор и още два столични тима. Единият със сигурност е "Славия", а инвеститорите ясно намекнаха, че не искат вторият да е "Локомотив" (София). Вариантът е това да бъде ЦСКА, но засега подобна идея среща сериозен отпор от страна на "червените" фенове.

Ако всички договори бъдат осъществени, до края на настоящата година можем да започнем изграждането на стадиона и той да бъде реализиран до лятото на 2016-а година. Ако това не стане, парите на инвеститорите ще бъдат използвани по други проекти. Още преди две години бяхме за пръв път в България и говорихме с БФС. Установихме, че в България държавата да помогне за изграждането на стадиона, защото тя има други приоритети за финансиране. Говорихме с инвеститори от Германия, които са готови да инвестират, обяви представителят на IFS Д-р Клаус Бинц.

Главният архитект на София Петър Диков коментира, че Столична община ще окаже пълна подкрепа за осъществяването на проекта:

Аз специално присъствам на четвърто или пето презентиране на идея за нов стадион. Една кратка справка искам да ви кажа: в София има осем стадиона. Три от тях са в недобро състояние, а пет са в много лошо състояние. София има въпиюща нужда не от един, а от два или три модерни мултифункционални стадиона. Общината ще подкрепи всяка стъпка в посока изграждане на модерен и много добър стадион. Съвсем скоро има вероятност международните срещи на България да не бъдат провеждани в България, което е срам за държавата, заяви Диков. Комплексът "Славия" е и по общия план на София, а и по мое мнение, като занимаващ се с градоустройство от 35 години насам, е най-добрият за изграждането на подобен проект. Има място за модерен стадион, паркинг, има добри връзки с градската улична мрежа, добри връзки с градската транспортна мрежа, които ще се подобрят допълнително. Мястото е добро за един модерен стадион на София. В София няма достатъчно добре поддържани и разположени бази. Докато не произвеждаме футболисти, няма да имаме добър футбол, допълни главният архитект. С 25 футболни срещи на година един нов стадион не само не може да си върне направената инвестиция, но и дори не може да се поддържа. Комбинацията от два отбора има финансова логика, каза арх. Диков.

Трябва да се прави разлика между изискванията на УЕФА и ФИФА за клубни и национални отбори. Няма вероятност националният отбор да играе двубоите си извън страната. Има минимални изисквания, които покриваме и няма вариант да играем домакинските си мачове в чужбина. Един модерен футболен стадион е удобство и удоволствие за феновете, футболистите и медиите. Има споразумение между БФС и компанията нашите национали да играят мачовете си на него, щом стадионът бъде готов. Надяваме се това да стане преди Евро 2020, коментира изпълнителният директор на БФС Борислав Попов.

С този проект България може да кандидатства за домакинство на мач или мачове от Евро 2020.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна