Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия се отказа от мястото на непостоянен член в Съвета за сигурност на ООН

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Саудитска Арабия се отказа от мястото на непостоянен член в Съвета за сигурност на ООН, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на външното министерство на кралството. Според саудитското дипломатическо ведомство причина за този демарш е неспособността на ООН реално да съдейства за уреждане на военните конфликти.

Вчера Общото събрание на ООН избра пет нови непостоянни членове на Съвета. Саудитска Арабия бе определена да заеме мястото на Пакистан като представител на Азиатско-Тихоокеанския регион. Ден след това Рияд отказа и обвини могъщата институция, че прилага двойни стандарти, посочва Франс прес.

Саудитска Арабия (...) няма избор, освен да откаже членство в Съвета за сигурност, докато последният не бъде реформиран и не му бъдат предоставени средства, за да изпълнява дълга си и да поема своите отговорности, с цел да брани мира и сигурността в света, цитира АФП комюнике на саудитското външно министерство.

През септември Рияд се отказа от правото посланикът му да произнесе реч пред Общото събрание на ООН, напомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна