Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Савов: Очакваме повече пари за общините

Снимка: dnevnik

Представители на Националното сдружение на общините ще се срещнат с финансовия министър Петър Чобанов по повод бюджета за следващата година. В интервю за предаването "Преди всички", заместник изпълнителният директор на сдружението Емил Савов определи предстоящите преговори като странни. Оказва се, че отиваме на преговори без да разполагаме с проектозакона.

Емил Савов заяви, че все пак общините се надяват на повече пари. Той разкритикува предложенията в Закона за местните данъчци и такси като каза, че държавата провежда своя политика в тази сфера без да я съгласува с местните власти.

Имаме аргументи за замразяване на размера на отчисленията при депониране на отпадъците до 2016-а година. Преди да бъде дадена възможност за намаляване на обема на отпадъците с европейски средства - това е самобичуване на държавата чрез допълнително облагане на гражданите.

Савов коментира и предложението на депутата от БСП Георги Кадиев данъкът върху колите да отпадне. Идеята е налогът да се калкулира в цената на горивата, а парите да се разпределят по алгоритъм към общините.

Кой ще администрира данъка, при условие че той ще бъде местен? Това очевидно няма да са общините, защото ние нямаме достъп до тази база данни - нито за горивата, нито за потреблението, а за нас това би било една неспецифична функция.

Цялото интервю на Таня Милушева с Емил Савов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна