Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Харманли иска обявяване на бедствено положение в общините с бежански центрове

Снимка: МВР

Кметът на Харманли Михаил Лисков настоява в общините, където има бежански лагери, да се обявява бедствено положение. Според него направените от общините разходи за бежанците ще бъдат изразходвани законово:

Когато се направи този разход, ние можем да кандидатстваме дали в междуведомствената комисия, дали в друг орган, примерно в Агенцията за бежанците, тези разходи да ни се възстановят. Не толкова за парите, колкото да е всичко законосъобразно. За да мога да искам такива разходи да ми се плащат, аз трябва да обявя бедствено положение. Не мога да го обявя, защото не отговаря на критериите на Закона за защита от бедствия и аварии. Няма такава възможност. Да не излезне, че кметовете бягат да не помагат на бежанците, защото няма законовата форма да се включим в този нелек проблем, не само на държавата, но и на местните общности.

Нидал Флайв, представител на сирийската общност у нас, обяви, че в бежанските центрове трябва да бъдат назначавани коменданти и да има правилник за вътрешния ред.

Мисля, че всеки център трябва да има вътрешен правилник, преведен на няколко езика -  арабски, кюрдски, френски и в този вътрешен правилник да бъдат обяснени правата и задълженията на всеки бежанец. Освен права всеки кандидат-бежанец трябва да има и задължения - да уважава законите на държавата, да спазва вътрешния ред, чистотата в местата, където пребивава, и да бъдат предупредени всички кандидат-бежанци, които имат хулигански прояви, че ще бъдат взети мерки.

По публикацията работи: Дора Атанасова - кор. на БНР в Хасково
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна