Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Париж продължават протестите на гимназиите срещу експулсирането на чуждестранни ученици

Снимка: ЕПА / БГНЕС
В Париж продължават протестите на гимназиите срещу експулсиранията на чуждестранни ученици, след като 15-годишно ромско момиче бе задържано от полицията в училищен автобус, за да бъде експулсирано със семейството си. Над 6000 протестираха вчера, стигна се и до стълкновения с полицията.

 

Около 20 парижки гимназии отново осъмнаха блокирани, а хиляди гимназисти се готвят за митинг следобед на площад "Бастилия", за да протестират срещу експулсирането на техни съученици чужденци. Протестът е поддържан от ученически синдикати, някои родителски асоциации и политици от радикалната левица, които издигнаха остри лозунги срещу управляващите, включително за оставка на вътрешния министър Манюел Валс


Напрежението се разрази след експулсирането на 15-годишната ромска ученичка Леонарда Дибрани, която бе свалена в учебно време от училищен автобус и отпратена в Косово с родителите си. Случаят предизвика нова полемика относно имиграционната политика на управляващата левица.


Очакват се резултатите от административното разследване по процедурата на задържането на ученичката. В съобщение вчера френското президентство не изключи преразглеждане на разпоредбите за неприкосновеността на училището при действията на полицията. 


Днес пред радио "Юроп 1" френският министър на образованието Венсон Пейон призова учениците да прекратят протестите и да се върнат в клас.


Междувременно стана ясно, че семейството на Леонарда е излъгало френските власти за косовския си произход.   


По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна